Evrimi Anlamak kapsamlı ve anlaşılır evrim rehberiniz!

A11e:Mcelwain 07

Git ve: kullan, ara


Evrim 101 İçindekiler << önceki

İklim değişikliğinin dünü ve yarını

Jennifer'ın çalışması, dünya ikliminin zaman içinde nasıl değiştiği ve bu değişikliklerin yaşamın çeşitliliğini nasıl etkilediğine ilişkin büyük bir yapbozun parçalarını bir araya getirmemize yardımcı oldu. Fosil yapraklarla ilgili detaylı çalışmasını (kadim bir yaprağın üzerindeki küçücük porların sayısı kadar önemsiz görünen detaylar sayesinde!) bu bitkilerin bir zamanlar yaşadığı iklim koşullarını yeniden kurmak için matematik modellerden temel jeoloji deneylerine kadar çeşitli veri kaynaklarından yararlanarak tamamladı.

Sera gazları, küresel ısınmaya yol açar - bugün ve geçmişte.

Bu çalışma, dünya tarihinin yıkıcı olayları ile insanlığın fosil yakıtları kullanarak, sürekli karbon dioksit ve diğer seragazlarını üretmek yoluyla bugün yol açmakta olduğu çevresel değişiklikler arasında temel bir benzerlik olduğunun altını çizdi. Bu şekilde dünya tarihini anlamak, küresel çevre döngüsünde yarın yol açacağımız etkiyi tahmin etmemize de yardımcı olabilir. Jennifer bunu şöyle açıklıyor: "Bugün yapılan işin önemi şu ki...karbon döngüsünün bozucu bir etken sonrası eski dengesine ulaşması genelde yaklaşık bir milyon yıl alıyor. Yani fosil yakıtları kullanmayı bugün bıraksak bile, yaptıklarımızın etkisini 200 yıl kadar daha hissedeceğiz ve her şeyin yeniden dengesine kavuşması yüz binlerce yıl hatta bir milyon kadar yıl alacaktır. Bu yüzden insanlar şöyle düşünüyor: “Hımm, kaygılanmamıza gerek yok.. çünkü iklim zaten on ya da 50 yıl içinde ısınmayacak.” Ancak çocuklarımızı ya da torunlarımızı düşünelim; bugün yaptıklarımız yüzünden (onların yaşayacağı zamanlarda) çok büyük çaplı bir değişim olacak. Karbon döngüsü işte böyle çalışıyor. Bir kuluçka devresi var."

Jennifer özellikle bu tür bir çevresel değişimin küresel biyolojik çeşitliliği nasıl etkileyebileceği ile ilgileniyor: "Sorduğumuz ve sormak istediğimiz asıl soru, sera gazlarındaki değişimin yani sera gazı artışı ve küresel ısınmanın gelecekteki biyolojik çeşitliliği ve doğal ekosistemlerin ekolojisini nasıl etkileyeceğidir, çünkü bu özellikle bugünle ilgilidir.” Bir sonraki çalışmasında Jennifer, Triyasik-sonu kitlesel yok oluş döneminden kalan fosilleri tekrar ziyaret ederek, iklim değişiminden farklı tipte organizmaların farklı etkilenip etkilenmediğini bulmak istiyor. Onun ifadesiyle; "Triyasik/Jura sınır dönemi üzerinde çalışarak yapmaya çalıştığım şey, herhangi bir ayırıcı ekolojik özellik olup olmadığını ortaya çıkarmak: bir türün tükenme eğilimini artıran, yani küresel iklim değişimiyle o türü yok oluşa yatkınlaştıran belli seyrekliklerin ya da baskınlıkların ya da özelleşmiş üreme gibi özelliklerin olup olmadığını anlamak. Fosil kayıtlarında bu olayları yeterince inceleyebilirsem, küresel ısınmanın devam edeceği önümüzdeki 50-100 yıl içinde hangi türlerin yok oluş karşısında daha zayıf olacağı yönünde geniş çaplı bir tahminde bulunabilmeyi umuyorum. Şu an karşımızdaki büyük soru budur.” Ve Jennifer Avrupa Birliği’nden bu soruya yanıt bulmak için bir karşılıksız kredi almaya hak kazandı, yani ondan haber bekleyin!

Eğitimciler için

Tartışma ve çalışmayı genişletme soruları:

  • Bir bitki stomasını açarak ne alış-verişi yapar?
  • Yüksek karbon dioksit bulunan çevrelerdeki bitkilerde neden daha az stoma bulunur?
  • Karbon dioksit düzeyi küresel ısı üzerinde nasıl etki yapar?
  • Jennifer dünyanın geşmişindeki iklimler hakkında bilgi edinmek için fosilleri nasıl kullanmıştır?
  • Kitlesel yok oluş ne demektir?
  • Triyasik-sonu kitlesel yok oluşu hakkında Jennifer'ın kuramı neydi? Fosil yapraklarından gelen bilgiyle, bu kuram arasında ne tür bir bağ vardı?
  • Burada açıklanan orta-Jura olaylarıyla bugün insanların iklim ve ekosistem üzerindeki etkileri arasındaki benzerlik ve farklılıkları listeleyin.
Önceki
Gizem #2: Okyanuslardaki kitlesel yok oluşa ne yol açtı?


Anasayfa
Ana Sayfa
yazdırılabilir görünüm