Evrimi Anlamak kapsamlı ve anlaşılır evrim rehberiniz!

A5:Ağaçların inşa edilmesi en yalını yeğleme ilkesi

Git ve: kullan, ara


Evrim 101 İçindekiler << önceki | sonraki >>

Ağaçların inşa edilmesi: En yalını yeğleme ilkesi

Az önce en yalını yeğleme ilkesinin evrimsel ağaçları inşa etmede sık sık kullanıldığına değinmiştik.

En yalını yeğleme ilkesi nedir?

Bu ilke bütün bilimler için temeldir ve bize, elimizdeki kanıtlara uyan en basit bilimsel açıklamayı tercih etmemizi söyler. Ağaç oluşturma örneğinde şu anlama gelir; diğer bütün etkenler eşit olduğunda, en az evrimsel değişimi gerektiren hipotez en iyi hipotezdir.

Örneğin omurgalı ilişkileri hakkındaki şu iki hipotezi (sağda) en yalını yeğleme ilkesini kullanarak karşılaştırabiliriz:

08 01 sixchars hypoth1.gif


08 02 sevenchars phylo.gif

Birinci hipotez için altı, ikinci hipotez için ise - kemikli iskeletin birbirinden bağımsız iki kere evrilmesiyle birlikte - yedi evrimsel değişim gerekiyor. Her ikisi de eldeki verilere uysalar dahi, en yalını yeğleme ilkesi 1. Hipotez’in daha iyi olduğunu söylüyor – çünkü o, gereği olmayan karmaşıklıktaki değişimleri hipoteze dahil etmiyor.

Bu ilke, daha önce gerçekleştirdiğimiz ağaç oluşturma sürecinde gayet açıktı. Ne var ki çoğu durumda veriler, bizim örneğimizde kullanılanlardan daha karmaşıktır ve pek çok farklı soyoluş hipotezine işaret edebilirler. Böyle vakalarda en yalını yeğleme ilkesi, bunların arasından seçim yapmamıza yardımcı olur.


Önceki
Ağaçların inşa edilmesi: Adım adım yöntemi


Sonraki
Ağaçların kullanımı

yazdırılabilir görünüm