Evrimi Anlamak kapsamlı ve anlaşılır evrim rehberiniz!

A5:Kınkanatlının beslenmesi

Git ve: kullan, ara


Evrim 101 İçindekiler << önceki | sonraki >>

Çeşitliliğin evrimini anlamak için ağaçların kullanılması: Kınkanatlının beslenmesi

Günümüzde yaşayan hayvan türleri arasından rasgele birini seçmeye kalksanız, seçtiğiniz hayvan büyük bir olasılıkla bir kınkanatlı olur. Şimdiye kadar tanımlanmış 250.000 bitki türü, 12.000 yuvarlak solucan ve sadece 4.000 memeli türü varken, 350.000’den fazla kınkanatlı türü tanımlanmıştır ve pek çoğu da keşfedilmeyi beklemektedir.


14 01 beetle chart.gif


Neden bu kadar çok kınkantlı var? Brian Farrell bunun kınkanatlıların beslenmeleriyle ilişkili olabileceği hipotezini öne sürdü ve bu düşüncesini sınamak için bir soyoluş çalışması yaptı. Tüm ana kınkanatlı gruplarının soyoluşunu çıkardı ve aynı zamanda da bu grupların beslenme karakterlerini kaydetti. Bu araştırma, atasal kınkanatlıların ne yediklerinin ve her bir soyun ne zaman yeni bir besine yöneldiğinin ortaya çıkarılmasını sağladı. Farrell’in bulguları farklı kınkanatlı soylarının evrimsel tarihleri boyunca birçok kez çiçekli bitkilerle (angiosperm) beslenmeye yöneldiklerini gösteriyor.

Bu değişimlerin gerçekleştiği zamanlarda ne olduğunu anlamak için, Farrell, kardeş grupları karşılaştırdı. Aynı örüntüyü tekrar tekrar gördü (aşağıda gösteriliyor): Çiçekli bitkilerle beslenmeye yönelen soy sık sık yeni türlere ayrılıp birçok çeşitlenme oluştururken, çiçekli bitkilere yönelmeyen soyun türleşme hızı düşük kaldı ve çok çeşitlenemedi. Çiçekli bitkiler üzerinden beslenmek yüksek türleşme hızıyla (ya da düşük yok oluş yok oluş hızıyla - hangisi olduğunu söylemek zor) ilişkiliydi. Besin ile çeşitlilik arasındaki bu bağ özellikle ilgi çekicidir, çünkü kınkanatlı evriminde birçok kez rol oynamıştır. Bir başka deyişle, doğa aynı deneyi defalarca kez tekrarlamıştır.

14 02 beetle clade.gif

Şimdi geriye çiçekli bitkilerle beslenmeye geçişin kınkanatlı türleşmesi ile neden ilişkili olduğunun keşfedilmesi kaldı. Cevaplardan biri, çiçekli bitkilere geçişin, kınkanatlılara yeni nişlere yerleşme fırsatı sağlamış olması olabilir. Kınkanatlı soylarının bir kez çiçekli bitkilerle beslenmeye yöneldikten sonra bazılarının bitkinin farklı kısımlarıyla (kök, tohum, yaprak vs.) beslenen soylara çeşitlenmesi fikri bu açıklamayla uyumludur. Böylece bu çeşitlenme bir uyarlı ışınım meydana getirir. Ne var ki bu açıklamanın daha fazla veriyle sınanması gerekmektedir.


Önceki
Evrim sırasını öğrenmek için ağaçların kullanılması: Örümceğin_ağı


Sonraki
Soyoluş devrimi

yazdırılabilir görünüm