Evrimi Anlamak kapsamlı ve anlaşılır evrim rehberiniz!

Evrim 101Y:Durağanlık ve karakter değişimi

Git ve: kullan, ara
Evrim 101 İçindekiler

Durağanlık ve karakter değişimi

Organizmalar kimi zaman ardlarında yoğun fosil kayıtları bırakırlar. Yani bu canlıların fosilleri, hatırı sayılır uzunlukta bir zaman dilimi içinde sık aralıklarla (pek boşluk bulunmayacak şekilde) korunur. Böyle durumlarda bilim insanları evrimsel değişimin hızını doğrudan inceleyebilirler. Foraminiferler, tek hücreli, kabuklu, sıkça karşılaşılan su canlılarıdır. Bu özellikleri onların yoğun bir fosil kaydı bırakmalarını sağlamıştır.

Evrim101YSDuragan1.jpg
Paleosen döneminden bir foraminifer


Evrim101YSDuragan2.gif

Yandaki bu grafik geçtiğimiz 10 milyon yıl boyunca bir foraminifer soyundaki kabuk şeklinin evrimini gösteriyor. Grafiğin bize anlattığı şey çoğu zaman kabuk şeklinin görece durağan olduğu; yani kabuk şekli kısmen değişse de, çoğu zaman belirli bir yönde ciddi şekilde değişiyormuş gibi görünmüyor. Yine de yaklaşık 5.5 milyon yıl önce, görece durağan olan Miyosen ve Pliyosen dönemleri arasında hızlı morfolojik değişimin yaşandığı kısa bir evre görülüyor. Bu gibi veriler, evrimsel değişimin hızına dair hipotezlerin değerlendirilmesi açısından çok önemlidir.




Anasayfa
Ana Sayfa

Kapat
Gezintinin sonu
Kapatmak için tıklayınız


Foraminiferin mikroskop fotoğrafı National Collection of Foraminifera (Smithsonian Institution) tarafından sağlanmıştır; foraminifer grafiği ise Malmgren, Berggren, ve Lohmann’dan (1983) alınmıştır.

yazdırılabilir görünüm