Bilimin Doğası

Bilimin Doğası

Bilimin nasıl işlediğini anlamak, bilim olanla olmayanın kolaylıkla ayırt edilebilmesine olanak tanır. Bu yüzden biyolojik evrimi veya herhangi başka bir bilimi anlamak için, bilimin yapısıyla başlamak önemlidir.

Bilim nedir?

Bilim, doğal dünyayı anlamanın belirli bir yoludur. Bilim, doğuştan varolan merak güdümüzü geliştirir. Aşağıdaki sekoya ağacı örneğindeki gibi geçmişi günümüze bağlamaya olanak tanır.

Bilim, duyularımızı ve duyularimizi daha etkili kullanmamızı sağlayan aletlerin kullanarak evren hakkında açık ve kesin bilgiler edinebileceğimiz önermesine dayanır. Bilimin izlediği kendine özgü “kurallar” vardır. Bilimin vardığı sonuçlar her zaman test edilmeye ve eğer gerekirse değiştirilmeye açıktır. Buna rağmen, bilim yaratıcılığı ve hayal gücünü dışlamaz, hatta çoğu zaman bunlardan (içine bol miktarda mantık katarak) faydalanır.

3 temel soru

T. rex resmi, UC Paleontoloji Müzesi’nin izniyle kullanılmıştır.
  1. Orada ne var?
    Aydan taş toplayan astronot, atomları çarpıştıran nükleer fizikçi, yeni keşfedilmiş bir türü açıklayan deniz biyoloğu, umut vaat eden bir tabakayı kazan paleontolog, hepsi “orada ne olduğunu” bulmaya çalışırlar.
  2. Nasıl çalışır?
    Zamanın, ay taşlarıyla dünya taşları üzerindeki etkilerini kıyaslayan bir yerbilimci, parçacıkların davranışlarını gözlemleyen nükleer fizikçi, balinaları yüzerken gözlemleyen deniz biyoloğu ve nesli tükenmiş bir dinozorun hareket yeteneğini inceleyen paleontolog, aynı soruyu sorarlar; “nasıl çalışır?”
  3. Nasıl bu hale geldi?
    Bu bilim insanlarından her biri çalışma nesnelerinin tarihlerini yeniden oluşturmaya çalışır. Bu nesneler ister taş, ister temel parçacık,ister deniz organizmaları veya fosiller olsun, bilim insanları hep “nasıl bu hale geldi?” sorusuna yanıt arar.
Sonraki
Bilim kendine özgü yöntemlerle çalışır