Bütün gözler ışığa duyarlıdır; ama farklı şekillerde ışığı algılar.. Örnek olarak şunları verebiliriz:
- Turbellarya kurtçuklarının gözleri:
- Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi turbellarya kurtçuklarında göz basit bir kase şeklindedir. Pigment hücresi, bir yön hariç, bütün yönlerden gelen ışığın geçişini engeller. Pigment hücresinin geçişine izin verdiği yönden gelen ışık kaseye girer ve almaç hücrelerine ulaşır. Bu tip gözlerde görüntü oluşmaz; sadece ışığın yoğunluğu ve ışık kaynağının yönü algılanır.
-
- İnsan gözü
- İnsan gözü daha çok düzenekle çalışır. Bir korneamız, ışığı odaklamaya yarayan bir merceğimiz ve ayrıca tıpkı bir fotoğraf makinesinin objektif kapağı gibi, göze giren ışığın miktarını ayarlamaya yarayan hareketli bir göz bebeğimiz vardır. Göz yuvarlağının arkasında bulunan ışık almacı (fotoreseptör) hücreler retina denen yapıyı oluştururlar. Retina, beynin bir görüntü oluşturacak şekilde biraraya getireceği bilgileri toplar. Hayvanların çoğunda bu tip tek mercekli, görüntü oluşturan göz bulunur.
-
- Meyve sineği gözü
- Meyve sineği gözü ışığa duyarlı yüzlerce birimden (omatidyum) oluşur. Bu birimlerin her birinin kendi merceği ve ışık almacı hücreleri bulunur. Pigment hücreleri gözdeki her birimi birbirinden ayırır ve göze belli yönlerden ışık girmesini engeller. Sineğin beyni bütün bu farklı birimlerden gelen bilgileri toplar ve bunları tek bir görüntü oluşturacak şekilde birleştirir