Evrimi Anlamak kapsamlı ve anlaşılır evrim rehberiniz!

F5: Solunum: Uzunu ve kısası

Git ve: kullan, ara
Evrim 101 İçindekiler << önceki | sonraki >>

Solunum: Uzunu ve kısası

Geçişim küçük böcekler için oldukça işe yararken büyüklerde işe yaramaz. Oksijenin geçişimle kat edeceği yol arttıkça hızı azalır. Bu da, geçişime bel bağlayan büyük hayvanların hücrelerinin havasız kalabileceği anlamına gelir. Oksijen o hücrelere, ihtiyaçlarını karşılayabileceği çabuklukta ulaşamaz.

Passivediffusion.gif

Evrim geçişim hızı fiziğinin etrafından gezinemez ve böcekler de atalarından miras kalan solunum sistemini öyle basitçe kaldırıp atamazlar. Bu iki etken birleşir ve böceklerin evrilebileceği vücut boyutunu kısıtlar. Geçişim hızı tarafından konmuş vücut sınırlarını zorlamaya başlayan hayvanlar, hücrelerine yeterli oksijeni sağlayamayacak ve dolayısıyla pek başarılı olamayacaklardır.


Önceki
Solunum: Dev yusufçuklar


Daha fazlasını keşfet!
Paleozoik dönemde yaşamış nesli tükenmiş devasa yusufçuklara ne demeli? Bu aşırı büyük böceklerin nasıl hayatta kaldığını öğrenmek için tıklayın: Büyük böcekler nefes alıyor. Bazı böcekler trakelerini havalandırır bu da onların daha verimli solunum yapmalarını sağlar. Nefes alan böcekler hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sonraki
Gidilmeyen yol

yazdırılabilir görünüm