Evrimi Anlamak kapsamlı ve anlaşılır evrim rehberiniz!

A8e:Gözler 12

Git ve: kullan, ara
Evrim 101 İçindekiler << önceki | sonraki >>

Farklı düzeyde kökendeşlikler

Kökendeşlikler, farklı düzeylerde incelenebilir. Göz evrimine bakarsak, iki ucu olduğunu görürüz: Pek çok farklı organizma kökendeş göz kontrol genini taşır (bkz. ağaç A) ama pek az hayvan soyunda yapısal olarak kökendeş karmaşık gözler vardır (bkz. ağaç B).

Eyetree a.gif
Eyetree b.gif

İster yiyecek, ister çiftleşecek bir eş arasınlar ya da bir avcıdan kaçmaya çalışsınlar, çoğu hayvan hayatta kalmak ve üremek için görme yetisine muhtaçtır. Ancak bu modülde öğrendiğiniz üzere, farklı hayvanların farklı görme şekilleri vardır. Karmaşık gözler, farklı soylarda defalarca evrilmiştir ve bu karmaşık gözlerin her biri kökeninde birbirinden biraz farklı bir göz yapısı oluşturmuştur. Bu görevdeş gözlerin, kökendeş genlerce yapıldığını da öğrendiniz.

Bu evrim kuramında merkezi bir fikri yansıtır: yaşamın birliği ve çeşitliliği. Her canlının kendisini diğer soylardan ayıran özgün bir evrimsel tarihi vardır ama bu tarihçenin geniş bir kısmını da o canlılarla paylaşmaktadır. Gözlerimiz bunun canlı bir örneğidir. Hem soyumuzu özgün kılan karasal görme yetisinin hem fiziksel hem de sosyal olarak hayatta kalmak için önemli olduğu evrim tarihini temsil eder, hem de karanlıkla aydınlık arasındaki ufak farklılıkları algılama yeteneğinin önemli olduğu ve diğer hayvanlarla paylaştığımız evrim tarihini gösterir.


Önceki
Bir genle iki göz evriltmek


Daha fazlasını keşfet!
Kökendeşliğin farklı düzeylerini incelemenin karmaşık yapıların evrilmesini anlamamıza nasıl yardımcı olduğunu keşfetmek için "Karmaşıklığın Evrilmesi" bölümüne bakın.
Anasayfa
Ana Sayfa
yazdırılabilir görünüm