Evrimi Anlamak kapsamlı ve anlaşılır evrim rehberiniz!

A9a:Şenyüz Örümcekleri 05

Git ve: kullan, ara
Evrim 101 İçindekiler << önceki | sonraki >>

Renk sıklıkları gizeminin peşinde

Sarıların diğer morflara oranı neden her adada 2:1 idi? Araştırmacılarımızın geliştirdikleri ilk hipotez yayılım (canlıların doğdukları popülasyon veya alandan uzaklaşmaları) ile ilgiliydi. Bunu bir örnekle anlatalım. Bireylerin mavi veya turuncu oldukları iki popülasyon hayal edelim. Ancak mavi/turuncu oranları iki popülasyonda farklı olsun: Popülasyonlardan biri %50 mavi, %50 turuncu iken, diğer popülasyonda turuncu bireyler büyük çoğunluğu oluştursun. Eğer bu iki popülasyon arasında hareket, başka bir deyişle yayılım olmazsa ne olur? 24’er örümcekten oluşan popülasyonlarımıza 12 nesil sonra ne olacağını görmek için aşağıdaki “Başla” düğmesine tıklayın.


İki popülasyondaki oranlar birbirinden bağımsız şekilde değişiyor ve birbirinden farklı kalıyor. Peki eğer bireylerin popülasyonlar arasında hareket etmesine, yani iki popülasyon arasında yayılım olmasına izin verirsek ne olur? Görmek için aşağıdaki düğmeye tıklayın.

Her nesilde iki popülasyon arasında bir miktar gen değiş tokuş edildiğinden, zamanla iki popülasyon da yaklaşık aynı mavi/turuncu oranına ulaşıyor! Gillespie ve Oxford bu mekanizmanın şenyüz örümcekleri arasında 2:1 oranının neden tekrar ettiğini açıklayabileceğini düşündüler. İlk hipotezleri de bu fikre dayanıyordu.

Yayılım hipotezi:
Adalar arasında örümceklerin yayılımı, dört adada da 2 sarı : 1 “diğer” oranının sabitlenmesine yol açmıştır.

Gillespie ve Oxford bu hipotezi sınamak için moleküler yöntemlere başvurdular.


Önceki
Gizemli bir oran


Sonraki
Moleküller konuşuyor – iki dizi bulgu

yazdırılabilir görünüm